Primaria

Comuna Jurilovca

JURILOVCA

Judetul Tulcea

Comuna Jurilovca

Informatii utile

🚫 Arderea frunzelor și a resturilor vegetale uscate este o activitate interzisă – ne reamintește Garda de Mediu.
 
🍂 Arderea resturilor uscate afectează calitatea aerului, degradează stratul fertil de sol și are consecințe asupra sănătății oamenilor. În timpul arderii vegetației uscate, în atmosferă se elimină substanțe toxice care dăunează sănătății celor ce locuiesc în preajmă. 
 
🔥Nu în ultimul rând, în spațiile deschise unde se ard iarba uscată și frunzele apar riscuri mari de incendii de vegetație care se pot extinde cu ușurință spre zone locuite, producând daune semnificative.
Descriere

Social cultural

Situatia demografica si ocuparea populatiei

Situația demografică

Din cei 4595 de locuitori ai comunei, aproximativ 50% sunt ruși-lipoveni. Cea mai mare concentrare a acestora este în Jurilovca, aceasta fiind una dintre localităţile cu cei mai mulţi etnici lipoveni din România, care păstrează încă tradiţiile specifice şi portul tradițional.
În localitățile Vișina și Sălcioara predomină încă elementul bulgăresc, în tradiții, portul specific, arhitectură și unele elemente lingvistice, chiar dacă apartenența la o etie diferită nu se regăsește în recensământul populației.
Din punct de vedere demografic, comuna Jurilovca se confruntă cu aceeaşi situaţie care afectează întreg judeţul Tulcea – deficitul demografic. Cu toate acestea, datorită investițiilor în infrastructură și a îmbunătățirii servicii publice din ultimii ani, se observă o nouă dinamică la nivelul populației prin revenirea familiilor tinere din străinătate și a achiziționării de proprietăți de către populație urbană din orașele din proximite, având funcțiune de case de vacanță.
Dintre problemele sociale cele mai evidente de la nivelul comunei, cele mai multe sunt legate de lipsa locurilor de muncă și de migraţia forţei de muncă în străinătate. Nivelul de pregătire al populaţiei este mediu, ponderea cea mai mare având-o persoanele care au pregătire elementară, urmând apoi persoanele cu studii liceale şi cu studii universitare în proporţie mai mică.
Imposibilitatea comunei de a asigura o şcolarizare a populaţiei tinere la un nivel mai ridicat şi cât mai apropiat de posibilităţile şi cerinţele socio-economice duce la deplasarea tot mai mare spre şcolile din mediul urban a populaţiei tinere, implicit la accentuarea fenomenului îmbătrânirii populaţiei.
Absența unor instituții de învățământ tehnic de la nivelul județului Tulcea este corelată cu o calificare insuficientă a forţei de muncă, ce nu se articulează perfect cu ofertele de pe piața de muncă. 

Prin utilizarea acestui site va exprimati acordul cu privire la politica noastra de cookie-uri.